Wat doet een opruimcoach

3 februari 2023

Wat doet een opruimcoach

opruimcoach opruimen weggooien wat doet

Een opruimcoach helpt met organiseren en creeeren van overzicht, wanneer dit zelf niet zo goed lukt.

Dit doet een opruimcoach

 

Afgelopen weekend had ik een feestje en ik kwam naast iemand terecht die ik eigenlijk niet kende. Ja van af en toe eens tegenkomen, maar niet echt goed. Om elkaar te leren kennen stellen mensen over het algemene vrij snel de vraag die zij ook stelde, namelijk: ‘En wat voor werk doe je?’ Met liefde beantwoord ik die vraag, in de wetenschap dat we de komende vijf minuten een super leuk gesprek krijgen over organiseren, opruimen en het speelgoed van de kinderen. ‘Ik werk als opruimcoach.’

De vooroordelen krijgen vrij spel – je kunt vast goed opruimen, jij woont vast in een steriele omgeving en heeft je dochter uberhaupt speelgoed in huis. Nou jongens, ik zal je eens vertellen wat ik nou eigenlijk echt doe.

 

Doel

Een opruimcoach kan niet per se heel goed opruimen, net zoals een voetbalcoach niet per se heel goed kan voetballen. Wel kan een opruimcoach goed overzicht creëren. Een opruimcoach helpt met het maken van keuzes en het organiseren van hun huis. De spullen die dienend zijn hebben een logische plek nodig, zodat ze dienend blijven.

Dus, ik kan best prima opruimen ja, in mijn huis staan genoeg spullen en persoonlijke dingen die het een thuis maken en natuurlijk, onze dochter heeft speelgoed. Veel speelgoed en dat bezorgt ons ook voldoende frustratie.

 

Waarom een opruimcoach

Er zijn talloze redenen om een opruimcoach in de arm te nemen, denk maar aan

–     Life events: Door ingrijpende gebeurtenissen ben je tijdelijk het overzicht kwijt geraakt. Je hebt hulp nodig om weer grip te krijgen op de situatie

–         Verhuizen: je gaat verhuizen, het huis van een dierbare moet worden uitgeruimd, je huis wordt het thuis van de nieuwe liefde etc. 

–         Medische aanleiding: jouw huis moet bijvoorbeeld rolstoeltoegankelijk worden, of anders ingericht worden doordat je een visuele beperking hebt.

–         Psychische aanleiding: je hebt ondersteuning nodig bij het organiseren doordat je bijvoorbeeld autisme of AD(H)D hebt

–         Je hebt nooit geleerd hoe je moet opruimen en naarmate de jaren vorderen heb je steeds meer moeite om het overzicht te bewaren en zie je door de bomen het bos niet meer.

–         Je huis is onveilig geworden door de hoeveelheid spullen die je in je huis hebt verzameld.

-       Administratie: het is niet je sterktste kant, je wilt er niet teveel tijd aan kwijt zijn, maar het moet toch gebeuren. Een goed georganiseerde administratie helpt.

 

Coaching

Een opruimcoach gaat samen met jou aan de slag om de doelen die jij voor ogen hebt te formuleren en te behalen. Deze doelen zijn net zo uiteenlopend als de redenen waarom je voor een opruimcoach kiest. Toch is er een gemene deler. Bijna altijd gaat het over het terugbrengen van overzicht, waardoor er rust en ruimte ontstaat. Niet alleen in huis, maar ook in hoofd en hart. 
Om te formuleren wat jouw doel is, zal ik je altijd vragen om een beeld te schetsen van hoe je zou willen dat het wordt. En wat maakt nu dat het niet is zoals je wilt. Daar kunnen we samen een mooi plan voor maken.

 

Eigen regie

Jij bent de baas over het proces. Jij bepaalt en maakt de keuzes.. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het vaak helemaal niet. Spullen hebben herinneringen, roepen emoties op. Je zult misschien rouw en verdriet ervaren als je afscheid neemt van spullen met herinneringen.

Ook is kiezen voor veel mensen in zichzelf vermoeiend, doordat er allerlei denkprocessen op gang komen.

De opruimcoach helpt je bij de keuzes die je erg moeilijk vindt en stelt je vragen zoals: ‘Hoe vaak gebruik je het?’ ‘Zit het lekker?’ ‘Heb je het nodig?’ ‘Heb je er een goede plek voor?’ ‘Word je er blij van?’

 

Traject

Hoe lang een traject duurt en hoe vaak een opruimcoach komt om het doel te bereiken is afhankelijk van jouw doel en de startsituatie. Als je heel veel spullen hebt en een hoog doel stelt, zal het langer duren dan wanneer je niet zo veel spullen hebt.

Een aspect dat minstens net zo belangrijk is, is de snelheid waarmee je keuzes maakt. Daarin is ieder mens anders en het verschilt ook weer per soort ruimte en soort spullen

Overigens is het goed mogelijk dat je de smaak te pakken krijgt en besluit om zelfstandig door te gaan met de aangereikte methode. Lekker doen!

 

 

Lieve groet,

Yvette

29 januari 2023
Waar zit geluk nou echt in?
29 januari 2023
Less is more
9 januari 2023
Orde in het nieuwe jaar - Een opgeruimde werkplek